E-DIŞ Ticaret B2B Hizmeti


E-DIŞ Ticaret Uygulamaları
  
E-dış ticaret uygulamaları kapsamında sunduğumuz en önemli faaliyet, firmanızı uluslararası B2B sitelerine profesyonel bir şekilde kaydetmektir. Yapılan profesyonel kayıtlar ile bir çok tedarikçi ve müşteriye ulaşacağınız kuvvetli muhtemeldir.
 

B2C VE B2B NEDİR


 
B2B: Business To Business 
B2C: Business To Consumer

Bu iki terimin arasındaki fark, müşterinin kim olduğudur. Genel olarak müşteriler şirket olduğunda B2B yani Business To Business (şirketten şirkete), müşteriler şahıs olduğunda ise B2C Business To Costumer (şirketten müşteriye) terimi kullanılır. Örneğin bireylere cep telefonu satan bir İnternet sitesi B2C tarzında, sanayi şirketlerine hammadde satan bir şirket ise B2B tarzında çalışır. 
www.gittigidiyor.com www.hepsiburada.com gibi siteler B2C sitelerine örnektir. Bu sitelere ürünlerinizi koyarak ya da sanal dükkan kiralayarak web sitenize ziyaretçi çekebilir ya da direkt satış yapabilirsiniz. Ancak bizim üstünde durduğumuz konu B2B siteleridir. Bunlara ticaret portalları da denir. Örnek olarak www.alibaba.com sitesi verilebilir.
   
B2B NE YAPAR?
 
B2B’nin temeli, şirketlerin İnternet üzerinden birbirine mal ve hizmet satmasına dayanır. B2B’nin sözcük anlamı olan “şirketten şirkete ticaret (Business-to-Business)” de buna işaret eder. Ama B2B sitelerinin işlevi, bununla sınırlı değildir. Elektronik pazaryeri olarak adlandırılan B2B sitelerini, gerçek hayattaki pazaryerlerinin İnternet'e aktarılmış halleri olarak düşünebilirsiniz. O nedenlede mal ve hizmet alım satımının yanı sıra, şirketlerin birbirleri arasında bilgi alışverişi yapmasını, finansal işlemler gerçekleştirmelerini de sağlarlar. Ama bütün bu işlevler İnternet üzerinden gerçekleştiği için, hem daha hızlı hem daha verimli bir şekilde işlerler. Daha Hızlı Ticaret B2B sitelerinin bir başka işlevi, İnternet'teki ticaret sürecini kısaltmasıdır. Gerçektende, on binlerce Türk şirketinin ve milyonlarca dünya şirketinin yer aldığı webde, ticaret yapmak için en uygun şirketleri aramak, iğneyle kuyu kazmaya benzer. B2B siteleri, işte burada devreye girerek, alıcı ve satıcıyı bir araya getirir ve böylelikle ’marketmaker’lik, ya da türkçesiyle “pazar yapıcılığı” işlevini üstlenirler.  Daha düşük maliyet B2B siteleri, alım satım sürecinde bütün işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirmenize olanak tanıdığı için, maliyetlerinizi radikal biçimde azaltırlar. Ama B2B siteleri aracılığıyla maliyetleri azaltmanın asıl yolu, ürün ya da hizmet tedarikinde elektronik pazaryerlerini kullanmaktır. Ürün ya da hizmet tedarikini, bütün opsiyonları görerek, en düşük fiyatı sunan şirketleri inceleyerek gerçekleştirmek, tedarik zincirinizin yarattığı maliyetlerin, şaşırtıcı oranlarda azalmasına yol açar.

E-Ticarette B2B Ne Kadar Yaygın Kullanılıyor?  

E-ticarette B2B, son dönemde hareketlilik gösterse de henüz çok çok fazla yaygın olarak kullanılan bir sistem değil, ancak bu sizi yanıltmamalı. Çünkü B2B uygulamaları bir artış izlemiyor, artış katlanarak gerçekleşiyor. B2B çalışma ortamının salgın hastalık gibi yayılacağını tahmin etmek güç değil, çünkü süreç zincirleme reaksiyon halinde gelişiyor. Örneğin 300 tedarikçi ile çalışan ve yaptırım gücü olan bir şirket, bu alanda bir adım attığı an, arkasından 300 şirketide sürüklüyor (yeni koşullara uyum sağlamayanlara ne olacağını tahmin edebilirsiniz).

Bir süre sonra ise, B2B ortamına geçen bu tedarikçiler, çalıştıkları diğer şirketlerin (müşteri veya kendi tedarikçileri) kapısını çalmaya başlıyor. Bunun nedeni ise, iki farklı çalışma biçiminin uzun süre aynı şirket içinde izlenmesinin daha pahalı olması. Bu zincirleme reaksiyon bir kez başladı mı durdurmak veya direnmek mümkün değil, çünkü gerçekten de maliyet avantajı, sürat ve daha verimli bir çalışma ortamı sağlıyor; bu nedenle de bir moda veya gelip geçici bir akım değil.
 
AYDIN BİLİŞİMİN SİZİN ADINIZA EN ÇOK BİLİNEN 100 ADET B2B SİTESİNE PROFESYONEL KAYIT (standart üyelik) ÜCRETİ 5000 TL + KDV DİR.

Yorumlar - Yorum Yaz